Guide: Spis som en professionel fodboldspiller

Hvis du er vild med at spille fodbold og gerne vil blive endnu bedre til denne sport, kan det være en god idé at holde øje med, hvad du spiser.

Motion og sund kost hænger nemlig tæt sammen, når det kommer til at blive en bedre fodboldspiller. De to ting skal supplere hinanden. Går du for eksempel kun op i din træning og ikke din kost, bliver det svært at forbedre dine fodbold skills i længden. Nedenunder kommer vi med en guide til, hvordan du som fodboldspiller kan forbedre din diæt og blive en stærkere på banen.

Kulhydrater er vigtige

Der er en særlig grund til, at mange sportsfolk og atleter spiser godt med pasta i forbindelse med træning og kampe. Hvis du vil lære mere om fodboldspillernes vaner, på bet365 kan du læse de seneste sportsnyheder og fodbold online.

Kulhydraterne, som findes i pasta, nedbrydes langsomt og får kroppens blodsukker til ligeledes at cirkulere i sløvt tempo. Energien i pastaen holder altså i lang tid – længere tid, end for eksempel de kulhydrater, som findes i brød, ris og kartofler. Når du træner fodbold, er det en fordel for dig at vide, hvor hurtigt de forskellige fødevarer, du indtager, påvirker dit blodsukker. Hastigheden er kendt under navnet GI (glykæmisk indeks). Jo hårdere præstation du skal yde, jo flere kulhydrater skal du forbrænde.

Kroppens lagre af kulhydrater er dog begrænsede, så det er vigtigt, at du økonomiserer dit indtag af kulhydrater for at undgå at gå kold under en lang sportspræstation, heriblandt en 90 minutters kamp. Det er anbefalet, at du én uge før fodboldkamp indtager en større del kulhydrater, og derefter skærer ned på det lidt efter lidt, sådan at du spiser mad med et lavt glykæmisk index mindst 2 timer før kamp. Spis og drik også gerne kulhydratrigt efter træning og kampe.

Spis krydrede supper

2-3 dage før en fodboldkamp, benytter mange professionelle fodboldspillere sig af at spise supper med stærke krydderier såsom chili, ingefær og gurkemeje, da disse ingredienser hjælper med at fortynde blodet i din krop. Det er en fordel, fordi tyndere blod cirkulerer rundt i kroppen hurtigere, og leverer mere oxygen til dine celler.

Krydrede supper er altså en kæmpe fordel og super hydrering for din krop, inden du skal ud og give den gas på banen.

Drik en masse vand og få rigeligt med søvn

Det virker som nogle klichéagtige tips, men ikke desto mindre er det nogle af de vigtigste tips, som enhver sportsudøver bør respektere. Et væsketab på bare 2% kan for eksempel nedsætte dine musklers ydeevne med hele 20%. Det er derfor en god idé for en fodboldspiller at drikke mindst 2-3 liter vand på en trænings- eller kampdag, og gerne en halv liter vand ca. 15 minutter efter træning/kamp. Begynd dagen med at drikke ca. en halv liter vand, da det renser kroppen for affaldsstoffer. Få rigeligt med søvn før kampdag – det er mindst lige så vigtigt som at spise en ernæringsrig kost, hvis du vil yde dit bedste.

Andre kostråd

  • Spis grøntsager og groft til alle dine måltider (fx fuldkornspasta)
  • Spis flere små måltider fremfor få store.
  • Spis 2 timer før fodboldkamp, ikke efter.

Undgå at unaturligt sukker, spis i stedet søde frugter som dadler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *